poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Babka piaskowa.
Po świątecznej przerwie proponuję ciasto łatwe i przyjemne. Babka, którą równie dobrze można piec w keksówce. Czarno-biała. Bardzo delikatna. Pod warunkiem, że nie skończy się zakalcem... :) Pozdrawiam wszystkich początkujących cukierników i życzę powodzenia. Pamiętajcie! Odpowiednie nastawienie jest połową sukcesu!
Babka piaskowa, lekko migdałowa.
4 duże jajka (5 małych)
1 szklanka cukru
łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła (lub margaryny)
łyżka kakao
płatki migdałowe
Piekarnik nastawić na 170st.C. Formę do babki z kominkiem, tortownicę z kominkiem lub 2 małe keksówki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Jajka ubić z cukrem. Dodać esencję waniliową. Dodawać stopniowo oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. W tym czasie zagotować tłuszcz i wrzący wlewać cienkim strumieniem do masy. Dodać płatki migdałowe.
2/3 ciasta wlać do formy. Do pozostałej części dodać kakao i połaczyć. Wylać na jasne ciasto. Można delikatnie zamieszać widelcem, ale niekoniecznie.
Piec ok 45 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Uwaga: zamiast płatków można dodać rodzynki, skórkę pomarańczową lub pokruszone orzechy włoskie.
Na zdjęciu babka bez dodatków.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz