wtorek, 3 kwietnia 2012
Kruche ciasto. Przepis podstawowy.
Podstawowa wersja przepisu na kruche ciasto. W naszym domu praktycznie zawsze jest w lodówce. Jest uniwersalne, może stanowić bazę do np. mazurków wielkanocnych, szarlotki, sernika. Moja mama robi z niego ciastczka: piecze kruchy spód w dużej blaszce i jeszcze na gorąco kroi go na kawałki (przed pieczeniem posypuje cynamonem lub imbirem, sezamem, wiórkami kokosowymi...)
Kruche ciasto.
1 kostka margaryny, miękkiej (ewentualnie masła)
1 szklanka cukru*
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Margarynę posiekać z cukrem. Dodać jajko i proszek do pieczenia. Następnie dodać mąki. Siekać nożem, aż składniki się połączą. Szybko zagnieść ciasto. Uformować 3 lub 4 kule, zawinąć w folię i schować do lodówki.
Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze i to on za nas zagniecie ciasto.
Ciasto przechowuje się w lodówce 7-10 dni. Choć przyznam się, że leżało dłużej :)
*Ciasto jest dość słodkie. Jeśli ma być wykorzystane jako spód do słodkiego mazurka, cukru można użyć nawet połowę mniej.
**Ciasto z tego przepisu nie daje się wałkować, najlepie zetrzeć je na tarce i wylepić formę.
Trochę wiosny na Święta!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
To prawda, z kruchym ciastem w lodówce można zdziałać wiele. Polecam wypróbowanie kruche z dwiema łyżkami kwaśnej śmietany. Ja takie połączenie uwielbiam:)
Wypróbuję :) Tylko chyba wersja ze śmietaną może krócej poleżeć.
Prześlij komentarz