środa, 29 lutego 2012

Trochę zdrowsze muffiny.


Troszkę zdrowsza wersja klasycznych muffinek cytrynowych z czekoladą.
Babeczki przygotowywałam późnym wieczorem, by były miłym akcentem śniadaniowym.
A towarzyszył mi Mały Pomocnik :)

Cytrynowe muffiny pełnoziarniste z czekoladą i zarodkami pszennymi

1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szklanki zarodkow pszennych
1/3 szklanki fruktozy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki)
0,5 szklanki oleju z pestek winogron

skórka otarta z 1 cytryny
ok. 75g gorzkiej czekolady

Suche składniki połączyć w misce. W drugiej, większej misce połączyć składniki mokre, dodać skórkę cytrynową. Do mokrych dodać suche. Wymieszać i dodać posiekaną na kawałeczki czekoladę (mniej więcej każda kosteczka na 4 części).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego zagłębienia nakładać ciasto do 3/4 wysokości.
Piec 20-25 minut w temp. 180st.C.
Po upieczeniu odczekać 3 minuty, wyjąć z formy i studzić na kuchennej kratce.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego!

Brak komentarzy: