poniedziałek, 5 marca 2012

Zwykłe bułeczki.


Zwykłe, codzienne bułeczki. Przepis jest dość elastyczny, daje możliwość eksperymentowania. Można do nich dodać otręby, zarodki pszenne, suszony koperek... Dodatek ziemniaków niektórych dziwi, ale warto spróbować.
Znakomicie smakują posmarowane tylko masłem.

Bułeczki
8 większych bułeczek

300g mąki pszennej (można zastąpić pełnoziarnistą lub użyć obu w dowolnych proporcjach)
100-120g ugotowanych ziemniaków
15g świeżych drożdży
110ml ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła lub oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. W dużej misce połączyć mąkę, ziemniaki, sól. Dodać drożdże, połączyć. Dodać jajko i masło. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki (jej ilość w dużej mierze zależy od rodzaju ziemniaków).
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośniecia, aż podwoi swoją objątość (ok. 1h).
Następnie podzieli ciasto na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę. Układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i ponownie zostawić na 40 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200stC.
Wstawić wyrośnięte bułeczki i piec 17-20 minut.
Studzić na kuchennej kratce.
Smacznego!

Brak komentarzy: