sobota, 17 marca 2012

Ciastka orkiszowe z czekoladą.





Kruche ciastka z kropelkami czekolady. Duże i chrupiące.
Maślane. Mąka orkiszowa i brązowy cukier nadają im charakteru. Świetnie czują się w towarzystwie szklanki ciepłego mleka lub kubka kakao. Z podanych proporcji wychądzą dwie blachy ciastek.










Ciastka orkiszowe.

200g masła
150g brązowego cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
jajko
300g mąki orkiszowej razowej
100g płatków owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60g czekoladowych groszków

Masło posiekać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać jajko. Nastepnie dodać mąkę wymieszaną z płatkami, proszkiem do pieczenia i groszkami. Zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 1h.
Ciasto wyjąć z lodówki. Odrywać po kawałku i formować kulki trochę większe od orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Lekko spłaszczyć dłonią.
Piec ok. 15 minut w temp. 200st.C, do zezłocenia.
Studzić na kratce. Przechowywać z szczelnym pojemniku (puszce lub słoju).
Smacznego!

2 komentarze:

Ale babka i robi to co lubi pisze...

uwielbiam orkiszowe ciasteczka - muszę wypróbować:)

mahobu pisze...

Polecam! :)