poniedziałek, 26 marca 2012

Ciasto jogurtowe.





Ciasto jogurtowe musi być zdrowe! - tak myślę zjadając kolejny ponadprogramowy kawałek.
Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, wilgotne. Proste w wykonaniu.
Pasują do niego owoce, najlepiej sezonowe. Robiłam wersję z brzoskwiniami, morelami, jagodami, malinami... Mogą być też gruszki, winogrona, śliwki.
Dziś występuje z jabłkiem.

Autopromocja: serwetkę ze zdjęć zrobiłam sama :)






Ciasto jogurtowe z jabłkiem.
(składniki odmierzamy tą samą filiżanką o pojemności ok.180ml)

1 porcja jogurtu naturalnego
1 porcja mąki orkiszowej (u mnie razowej)
2 porcje mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 porcji cukru białego lub trzcinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
niepełna porcja oleju
3 jabłka (najlepiej szara reneta)

W misce mieszamy mąkę z proszkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, jajka i olej. Mieszamy łyżką krótko, do uzyskania jednolitej masy.
Wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka, obrane i pokrojone w cienkie łódeczki.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180st.C.
Smacznego!




Brak komentarzy: