środa, 28 marca 2012

Batoniki musli.






Warto sięgać po zdrowe drugie śniadania. Szczególnie wiosną, gdy organizm potrzebuje regeneracji.
Moja propozycja to batoniki musli.
Znikają w mgnieniu oka. Nawet oporny na moje prozdrowotne wynalazki mąż chętnie zabiera je do pracy i prosi o jeszcze!









Batoniki musli.

puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
ok. 380g płatków owsianych
150g solonych orzeszków ziemnych
duża garść: rodzynek, sezamu, ziarna słonecznika, posiekanych migdałów

Wszystkie składniki połączyć w misce. Jeśli masa będzie zbyt rzadka należy dodać płatków.
Dużą blachę wyłożyć papierem. Przełożyć masę do blaszki, wyrównać i delikatnie docisnąć.
Suszyć przez ok. 45 minut w piekarniku nastawionym na 130st.C.
Po wystudzeniu pokroić.
Po pokrojeniu może się okazać, że batony od spodu są wilgotne. Jeśli to komuś przeszkadza, należy ułożyć je spodem do góry na blaszce i podsuszyć jeszcze ok. 15 minut w tej samej temperaturze.
Smacznego!



1 komentarz:

Angelika Szostak pisze...

Takie przekąski to ja uwielbiam;)