wtorek, 3 kwietnia 2012

Kruche ciasto. Przepis podstawowy.


Podstawowa wersja przepisu na kruche ciasto. W naszym domu praktycznie zawsze jest w lodówce. Jest uniwersalne, może stanowić bazę do np. mazurków wielkanocnych, szarlotki, sernika. Moja mama robi z niego ciastczka: piecze kruchy spód w dużej blaszce i jeszcze na gorąco kroi go na kawałki (przed pieczeniem posypuje cynamonem lub imbirem, sezamem, wiórkami kokosowymi...)


Kruche ciasto.
1 kostka margaryny, miękkiej (ewentualnie masła)
1 szklanka cukru*
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Margarynę posiekać z cukrem. Dodać jajko i proszek do pieczenia. Następnie dodać mąki. Siekać nożem, aż składniki się połączą. Szybko zagnieść ciasto. Uformować 3 lub 4 kule, zawinąć w folię i schować do lodówki.
Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze i to on za nas zagniecie ciasto.
Ciasto przechowuje się w lodówce 7-10 dni. Choć przyznam się, że leżało dłużej :)

*Ciasto jest dość słodkie. Jeśli ma być wykorzystane jako spód do słodkiego mazurka, cukru można użyć nawet połowę mniej.
**Ciasto z tego przepisu nie daje się wałkować, najlepie zetrzeć je na tarce i wylepić formę.






        Trochę wiosny na Święta!

2 komentarze:

Krysia pisze...

To prawda, z kruchym ciastem w lodówce można zdziałać wiele. Polecam wypróbowanie kruche z dwiema łyżkami kwaśnej śmietany. Ja takie połączenie uwielbiam:)

mahobu pisze...

Wypróbuję :) Tylko chyba wersja ze śmietaną może krócej poleżeć.