czwartek, 5 kwietnia 2012

Wielkanoc. Mazurki.





Moje propozycje na wielkanocne mazurki:
pomarańczowy i z masłem orzechowym.
Inspiracje do przepisów zaczerpnęłam z Kwestii Smaku.





Mazurek pomarańczowy.
(duża prostokątna blacha)

3/4 porcji kruchego ciasta z tego przepisu
1 szklanka marmolady pomarańczowej (najlepiej domowej)
garść płatków migdałowych do posypania
na polewę: 100g białej czekolady, 4 łyżki śmietanki 36%

Kruchy spód pieczemy w temperaturze 180st.C ok.15 minut.
Czekoladę i śmietankę należy roztopić w rondelku. Odstawić, żeby lekko stężała.
Na przestudzone ciasto rozsmarowujemy marmoladę, posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy czekoladą.
Smacznego!

Mazurek z masłem orzechowym.
(duża blacha)

3/4 porcji kruchego ciasta z tego przepisu
1 szklanka śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru
1 szklanka masła orzechowego
szczypta soli morskiej
na polewę: 100g gorzkiej czekolady, łyżeczka masła

Kruchy spód pieczemy w temperaturze 180st.C ok.15 minut.
Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło orzechowe i sól. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło.
Na kruchym spodzie rozsmarowujemy masę orzechową i ozdabiamy polewą.
Smacznego!




2 komentarze:

Szana pisze...

fajny pomysł na takie mini mazurki ;)
Pozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com

Tyna pisze...

Mniam, mazurek w porcjach, super:)