wtorek, 28 stycznia 2014

Zupa krem groszkowa.



Smaczna i sycąca zupa krem. Moje dzieci się nią zajadały. A i mąż nie pogardził ;)
Matki przemytniczki najdoskonalszej kaszy jaglanej mogą ją zmiksować razem z warzywami dla niepoznaki :)





Składniki:

2 małe marchewki
1 pietruszka
1 niewielka cebula
pół łodygi pora
ząbek czosnku zgnieciony
ok. 300g mrożonego groszku
2 ziemniaki
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
suszony tymianek
suszony lubczyk
szczypta kurkumy
plasterek świeżego imbiru posiekany

do podania kasza jaglana gotowana na sypko
grzanki z domowego chleba
śmietana

Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półplasterki, a cebulę z grubsza posiekać.
W garnku zagotować ok 1,5 litra wody. Na wrzątek wrzucić wszystkie pokrojone warzywa, dodać czosnek, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Gotować 10 minut, po czym dodać groszek, po szczypcie suszonego tymianku, lubczyku i kurkumy oraz posiekany imbir. Gotować do miękkości warzyw ok. 15-20 minut.
Wyłowić z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Zupę zmiksować na krem. Dosmaczyć solą i pieprzem.
Podawać z łyżką kaszy lub grzankami. Albo jednym i drugim.
Mąż nie szczędził sobie kleksa gęstej śmietany.
Smacznego!

Brak komentarzy: