czwartek, 27 lutego 2014

Śniadanie. Jaglanka z musem jabłkowym.

Na naszym stole gości często, dzieci jedzą chętnie ku uciesze mamy :) Kasza jaglana jest bezglutenowa, zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która pozytywnie wpływa zarówno na stawy, jak i na włosy,skórę i paznokcie. Dzięki właściwościom zasadotwórczym rozgrzewa organizm, pomaga w usuwaniu śluzu (przy katarze, chorych zatokach czy kaszlu), działa też antywirusowo, np. przy przeziębieniu. Gorąco polecam za zimowe śniadanie!




Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ja robię to tak:
1 porcję kaszy płuczę dwukrotnie wrzątkiem, po czym dodaję
2 porcje gorącej wody, przykrywam
gotuję na małym ogniu przez 15 minut.
Zostawiam pod przykryciem na co najmniej 10 minut.
Tak ugotowaną kaszę można również dodać do zupy lub sałatki.
Ważne! Kaszy nie mieszam, gdyż nie będzie tak sypka jak powinna.

Mus jabłkowy:
3 jabłka
5 suszonych daktyli
duża szczypta cynamonu

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać kilka łyżek wody i daktyle. Dusić 10-15 minut. Jeszcze ciepłe zmiksować z cynamonem na mus.

2 komentarze:

Karolina pisze...

Ten mus jest świetny , a kaszę jaglaną bardzo lubię :)

mahobu pisze...

Można go też wykorzystać jako nadzienie do naleśników :)