środa, 2 lipca 2014

Ziemniaki. Placki.

Korzystając z sezonu na młode ziemniaki, zrobiliśmy placki. Podane z sosem jogurtowym z kiszonym ogórkiem.



Placki ziemniaczane:
1kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki
1 cebulka drobno posiekana
łyżeczka suszonego majeranku
po pół łyżeczki soli i papryki słodkiej
pieprz czarny

Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Dodać jajko, mąkę, cebulkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju. Zdejmować na ręcznik papierowy.

Sos:
kubeczek jogurtu
2 łyżki majonezu
łyżeczka chrzanu
garść świeżego koperku i szczypiorku (posiekane)
2 ogórki kiszone (starte na tarce)

Składniki sosu połączyć w miseczce. Podawać z plackami.

Smacznego!

Brak komentarzy: