środa, 11 lipca 2012

Krajanka z porzeczką.






Porzeczkowe szaleństwo trwa! Proponuję ciasto łatwe i naprawdę smaczne. Wykonanie zajmuje bardzo niewiele czasu, szczególnie jeśli w lodówce czeka zrobione wcześniej kruche ciasto.






Krajanka z czarną porzeczką.


1/2 porcji kruchego ciasta z tego przepisu
400-450g czarnych porzeczek
2 łyżki bułki tartej
60g masła
60g mąki pszennej
60g płatków owsianych
60 g cukru

Piekarnik nastawić na 170st.C. Z masła, mąki, płatków owsianych i cukru zrobić kruszonkę.
Kwadratową blaszkę o boku 24cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylepić formę ciastem, robiąc niewysoki brzeg. Piec ciasto na lekko złoty kolor przez ok. 15 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika i posypać bułką tartą. Na wierzch wyłożyć porzeczki i przykryć kruszonką. Zapiekać 25 minut w temp. 190st.C.
Smacznego!

Brak komentarzy: